Épp most fejezted be a fárasztó edzést? Vagy épp későn keltél, és már nem volt időd hajat mosni? Rögtön, azonnal kell megoldás? A száraz sampon abszolút életmentő lehet azokon a napokon, amikor nem akarsz, vagy nem tudsz hajat mosni. Sokan szeretik, hiszen felszívja a hajszálakból az izzadság vagy az olaj minden jelét – mindezt úgy, hogy közben növeli a volument. Ráadásul sokféle változatban kapható, a poroktól és spray-ken át a habokig. Értelemszerűen a száraz sampon gyors megoldás, de vajon tényleg jót tesz a hajnak? Derítsük ki!

Mi az a száraz sampon, és mire jó?

A száraz sampon nagyon praktikus hajápoló termék, főleg ha késésben vagy, és nincs időd a hajmosásra. A termékben lévő nedvszívó összetevők (alkohol vagy keményítő) felszívják a hajban lévő felesleges olajat és zsírt, így az tisztább, frissebb megjelenésű lesz, ráadásul még volument is ad a lelapult hajnak. Fontos azonban tudni, hogy a „sampon” rész egyfajta félrevezetés, mivel a száraz sampon valójában nem tisztítja meg a hajat vagy a fejbőrt. Ez csak hagyományos samponnal lehetséges! Mivel ezek a termékek porszerű réteget hagynak a hajon és a fejbőrön, sokan megkérdőjelezik, hogy ezek a termékek valóban egészségesek-e. Lássuk, hogy igazuk van-e!

Tényleg káros a száraz sampon?

A válasz: Attól függ, hogy milyen gyakran használod.

Ha csak alkalmanként használsz száraz sampont, és nem kapkodsz utána minden alkalommal, amikor rendbe kell hoznod a hajad, akkor nem lesz semmi probléma. Ha azonban gyakran, hosszabb időn keresztül használod, akkor annak lehetnek következményei. A száraz sampon nem helyettesíti a hajmosást, csak kitolja annak idejét. Ez nem azt jelenti, hogy ezután még 1 hétig nem kell hajat mosni! Sőt, minél előbb érdemes beiktatni a hajmosást, mert a száraz sampon könnyen lerakódik, ami aztán komoly fejbőrproblémák kialakulásához is vezethet.

Egyet jegyezz meg: Tudni kell, hol a határ. Ha mértékkel használod, a száraz sampon minden hajtípus számára biztonságos. Két mosás között alkalomszerűen (heti 1-2) nyugodtan használhatod, de ennél többször már ne tedd, ha nem szeretnél különböző haj-és fejbőrproblémákat tapasztalni.

Íme, a lényeg: Bár a szárazsampon hasznos és biztonságosan használható, nem szabad, hogy a napi hajápolási rutin részévé váljon, vagy helyettesítse a sampont.

száraz sampon káros beauty experts fodrászat budapest 5.kerület

Ha túlzásba viszed a száraz sampont…

Ha már egyszer túl sok száraz sampont használtál, akkor ismered az érzést: a hajad eleinte frissebbnek tűnik, de mégis olyan furcsa szemcsés, szinte homokos érzetet kelt. Ez nem más, mint a fejbőrön felhalmozódó filmszerű réteg, ami számos probléma forrása lehet. Ettől például…

…jobban töredezik a haj: 

Nem mindegyik, de a legtöbb száraz sampon tartalmaz alkoholt. Az alkohol dehidratációhoz vezet, és a haj száraznak, élettelennek tűnik. Emiatt fésülködéskor könnyen összegubancolódhatnak és eltöredezhetnek a hajszálak.

…különféle haj-és fejbőrproblémákat tapasztalhatsz: 

Ha hosszú ideig nem mosod meg a hajad, akkor a termék lerakódik a fejbőrön. Ezek a felhalmozódott szennyeződések eltömítik a pórusokat, és olyan haj-és fejbőrbetegségekhez vezethetnek, mint a pikkelysömör, korpa vagy viszketés.

…alábbhagy a hajnövekedés: 

A túlzásba vitt száraz samponozás még a hajnövekedést is gátolhatja, ugyanis az eltömődött hajhagymák miatt a tüszőből csupán 1-2 szál nő ki a korábbi 3-4 helyett, ezáltal nem nő olyan mértékben a haj, mint azelőtt.

Élettelen hajad? Ráférne már egy kis frissítés?

Akkor foglalj hozzánk időpontot, és mi segítünk a megújulásban. Akár festést, vágást vagy csak egy egyszerű hajformázást szeretnél, nálunk a legjobb kezekben leszel. Jelentkezz be 5. kerületi fodrászatunkba online vagy elérhetőségeinken, hogy olyan ragyogó hajkoronával ajándékozzunk meg, amiről eddig csak álmodtál!

Hasznos tippjeink

A száraz sampon használata után a következő hajmosáskor használj tápláló, hidratáló hajápoló termékeket, ezzel is védve a hajat a további károsodástól.
Ne teljes hajhosszon, és ne is a töveknél alkalmazd, mert csak összegubancolódnak a szálak, és így jobban fognak töredezni.
Ha dúsítás céljából alkalmazod, akkor hajolj le, majd fújd a hajadra a száraz sampont. Óvatosan dörzsöld szét, így extra volument kap hajad.
A száraz samponos flakonnak körülbelül 15 centire kell lennie a fejtől, és csak azokra a területekre fújd, amelyek nagyon zsírosnak tűnnek.

száraz sampon káros beauty experts fodrászat budapest 5.kerület

Egy biztos: Ha gyors segítségre van szükséged, a száraz sampon jó barátod lesz. De ezzel sem szabad túlzásba esni, hisz a túl gyakori használat komoly haj-és fejbőrproblémákat is okozhat. A száraz sampon használata mellett javasoljuk, hogy az otthoni hajápolásra is nagyobb figyelmet szentelj.
Ha pedig egy olyan fodrászatot keresel Budapesten, ahol ragyogó frizurát varázsolnak neked, akkor látogass el 5.kerületi szalonunkba.