Nem tetszik már a jelenlegi hajszíned? Esetleg egy nagy váltást szeretnél, és ehhez egy teljesen új szín dukál? Semmi sem lehetetlen, ám nem olyan egyszerű, mint ahogy hisszük, főleg egy drasztikus hajszínváltoztatás esetében, ami egy összetett, időigényes folyamat. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, nagyon fontos a szakértelem és a professzionális termékek. De hogy pontosan hogyan is zajlik a hajszínváltoztatás, és miért bízd ezt mindenképp szakemberre, az cikkünkből kiderül.

Még mielőtt a hajfestés jönne: egy kis színtan

Ahhoz, hogy megértsd miért nem olyan egyszerű például sötétből szőke hajat festeni, szükséges tisztában lenni a hajszíntannal. A fodrász szakmában a hajszíneket egy 10-es skálán szoktuk osztályozni, ami festett hajnál még több is lehet. Talán az egyik legnehezebb feladat a hajszín beazonosítása, amihez szükség van a kellő rutinra, hiszen nem mindegy milyen eredményt látunk viszont.

A színmélység meghatározása a színskála alapján törénik, az árnyalat meghatározása viszont már egészen más fogalmakat rejt magában. Ha árnyalatokról beszélünk, akkor az natúr, arany, réz, vörös, illetve a hamvas lehet. 

A színtípus meghatározása nagyon fontos, mivel nem minden hajszín előnyös számunkra. Előfordulhat, hogy akár csak néhány árnyalatnyi hajszínváltoztatás is előnytelenül áll. És akkor még a radikális változtatásról nem is beszéltünk! Van, akinél egyébként jól működik a hirtelen színváltás (színtípusa megengedi), ám jobb, ha ezt átgondoljuk mielőtt belevágnánk. De miért is mondjuk ezt? Azért mert otthoni hajápolással nem biztos, hogy fenntartható a teljesen más hajszín (pl. platinaszőkéből sötét szín), ráadásul hosszútávon ez káros is lehet a haj számára a gyakori hajfestés miatt.

A színtípus meghatározása mellett fontos tudni még a haj jelenlegi állapotát, előéletét, a hajtípust (vékony- vagy vastagszálú, göndör stb.), valamint megállapítani a haj pigmentációját, mert ez jelentősen befolyásolhatja a végeredményt.

De milyen hajszín állhat jól nekem?

Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb szemhez a barna árnyalatai, míg a kékes-zöldes szempárhoz a hűvösebb árnyalatok passzolnak jól. Ami a bőrtónust illeti: a legtöbb bőrtónushoz illik a barna hajszín, ám nem mindhez, és nem mindegy, hogy milyen árnyalat. Lássuk a 3 fő bőrszíntípushoz illő hajszíneket!

Világos bőrszín:

A barna hajszín ebben az esetben nagyon sápadttá tehet. Ha már barnára esik a választásod, akkor inkább a rezes árnyalat lehet jó megoldás. A túl világos szín sem a legjobb, ezért szőkés árnyalotok közül csak az aranyszőkére érdemes a voksodat letenni. A könnyed vörös vagy rose gold hajszín még nagyon jól állhat, de a túl harsány vöröset jobb, ha kerülöd. Világos bőrszínnél nem javasoljuk a fekete hajszínt a természetellenes hatás miatt.

Világosbarna bőrszín:

A mogyoró és a karamell barna jó választás lehet, illetve a balayage hajfestés is nagyszerűen fest ennél a bőrszíntípusnál. Viszont a nagyon világos hajszíntől jobb távol maradni, legfeljebb a melegebb, aranyszőke árnyalatokat érdemes választani. Amennyiben vöröses színt preferálsz, akkor a rézvöröst ajánljuk számodra. A fekete hajszínt itt sem igazán javasoljuk,mivel sárgásnak mutatná a bőrszíned. De a sötétbarna hajszínt bátran választhatod. 🙂

Sötétebb bőrszín:

A sötétbarna és a fekete tökéletes a sötétebb bőrszínnel rendelkezőknek. Egyedül arra kell figyelni ennél a bőrszíntípusnál, hogy az eredeti hajszínnél legfeljebb két árnyalattal legyen világosabb a kívánt hajszín. Bátran ajánljuk a bevállalósabbaknak a mélyebb vörös hajszíneket is.

hajszinvaltoztatas hajszin hajfestes visszapigmentalas beauty experts budapest fodrasz 5kerulet

A hajszínváltoztatást profi kezekre bíznád?

Mi, a Beauty Experts fodrászai segítünk a kívánt hajszín elérésében. Minőségi termékekkel és profi szakértelemmel várunk Budapest belvárosában az 5. kerületben, ahol a tökéletes hajszínt fogod viszontlátni. 🙂

Szőkéről barnára váltanál?

Számos hibalehetősége van ennek a folyamatnak, mint például, hogy foltos lesz a szín vagy éppen szürkés-zöldes árnyalatot vesz fel. Hogy ezt elkerüld, mindenképp szakértelemmel és minőségi alapanyagokkal dolgozó fodrászt kell keresned. Minőségi hajfesték nélkül nem lehet elérni a kívánt árnyalatot. Technikailag a kívánt színt visszapigmentálással érjük el. A festést a hajvégektől kell kezdeni, viszont a lenövésre már más technikára van szükség. Egyrészt ez a rész más anyagösszetételt igényel, másrészt vékony tincsenként kell az anyagot felvinni, és jól belemasszírozni a hajszálakba. Az sem elhanyagolandó, hogy szőkére festett vagy szőkített a haj. Az első esetben elég csak a szőke tincseket néhány árnyalattal sötétebbre festeni, míg utóbbinál a porózusság miatt a visszapigmentálás ajánlott. Ezután természetesen jöhet a kívánt szín.

Sötét haj világosítása, hogyan?

A világosítás kockázatos a hajszerkezetre nézve, ezért nagyon körültekintően és alaposan kell ezt a munkafolyamatot véghezvinni. A sérült haj visszapigmentálása elég nehézkes, és akkor sem biztos, hogy tökéletes lesz a végeredmény. Először a haj pigmentjeit kell világosítani a kívánt színmagasságig, majd következik az újrapigmentálás. Ilyenkor nem csupán egy színből áll a festék, hanem több szín kikeveréséből születik meg a megfelelő szín. Ezek pótolják a hiányzó pigmenteket és semlegesítik a feleslegeseket.

Fontos tudni, hogy pl. egy natúr barna haj esetében, ha csak 2 színmélységgel szeretnénk világosabb, hamvasabb árnyalatot, akkor azt előszőkítés nélkül nem lehet elérni. Ez a folyamat magával hozza azt is, hogy a lenövést is minden esetben szőkíteni kell majd, hogy egységes árnyalatot, egységes végeredményt kapjunk. Először el kell végezni a tőszőkítést, majd annak árnyalását. 

Ha melegebb árnyalatú, mégis világosabb hajszínre vágysz, ott maximum 4 színmélységgel lehet világosabb árnyalatot festeni, csak hajfesték használatával, szőktés nélkül. 

Színkorrekció, avagy hogyan csináljunk sötétre festett hajból világosabb színt?

Előrdulnak olyan esetek, amikor a hajszerkezet állapota miatt a haj nem alkalmas arra, hogy egyetlen alkalommal elérjük a kívánt színt, ilyenkor több alkalomra is szükség lehet annak érdekében, hogy megóvjuk a hajat a további roncsolódástól. Ilyenkor kiegészítő szerkezet helyreállító kezelést javaslunk, és otthoni ápoló termékekkel látjuk el vendégeinket, hogy minél előbb visszanyerje a haj természetes egészségét, és el lehessen végezni rajta a különféle kémiai beavatkozásaokat, mint pl: a szőkítés. 

Ha egészséges, jó állapotú hajon szeretnénk színkorrekciót végezni, akkor lehetőség van arra, hogy egy alkalommal érjük el a kívánt színt, viszont fontos tudni, hogy ebben az esetben ez egy több órás folyamat lesz. A konzultáció alkalmával minden vendégünket részletesen tájékoztatjuk a lehetőségekről, a haj egészségét és épségét figyelembe véve. Ha szükséges, próbatincsen végezzük el a szőkítést, hogy lássuk, hogy reagál a hajszerkezet a szőkítésre. 

 

Nekünk a haj egészsége mindennél fontosabb, ezért ha úgy látjuk, hogy nem végezhető el biztonsággal a kért szolgáltatás, bármennyire is szeretnénk teljesíteni vendégünk kívánságát, ezt a megfelelő ápoló kezelések elvégzése nélkül nem fogjuk vállalni.

Ha meguntad a vöröset és újra barna lennél…

Amit feltétlen tudnod kell: a vöröset natúr vagy meleg barna színnel nem lehet lefedni. Az első lépés a haj előkészítése, amit egy szőkítési eljárással vagy pigment eltávolítással (színütés) lehet elérni. A megfelelő tónusokkal semlegesítjük a vöröses színt, majd elkezdjük festeni a lenövést. Ezt egy más színnel tesszük meg, mivel ez a rész natúr, így itt másképp kell festeni.

Hasonló színmagasság, de mégis más árnyalat

Gyakran találkozunk azzal, hogy a vendég meleg tónusból hideg tónusra szeretne váltani. Igaz ez csak néhány árnyalatnyi különbség, de ez sem egy egyszerű folyamat. Ekkor a depigmentálás folyamatát alkalmazzuk, amikor is a nem kívánt árnyalatért felelős pigmenteket eltávolítjuk a hajból. Csak ezután jöhet a hajfestés, ami semlegesíti a megmaradt pigmentek színét, és végül kialakul az új hajszín. Akár több, mint 4 óra is lehet ez a folyamat, aminek mértéke függ a hajszerkezet állapotától és a kívánt eredménytől.

Ősz haj festése

Ősz haj esetén az előpigmentálást alkalmazzuk, de ez az eljárás sima szőkített hajra is megfelel. Az előpigmentálás egy kétlépéses hajfestés előtti eljárás, aminél pigmenteket juttatunk a hajba, és az eltűnt vagy nem létező pigmenteket pótoljuk vele. Ezután kezdődhet a választott színre történő festés.

 

Vannak bizonyos esetek, amikor az előpigmentálást ki tudjuk hagyni a lépések közül, ehhez a különböző gyártók megalkották nekünk a dupla pigmentet tartalmazó festékeket, kifejezetten az ősz hajszálak elfedésére. 

hajszinvaltoztatas hajszin hajfestes visszapigmentalas beauty experts budapest fodrasz 5kerulet

Ahogy láthatod nem egyszerű a hajszínváltoztatás, de ha szakértő kezekre bízod ezt a folyamatot, akkor varázslatos hajszín születhet meg. Emellett természetesen szükséges a gondos otthoni hajápolás a tartós, szép eredmény érdekében. Mi, a szépséged szakértői minden tudásunkkal segítünk a kívánt hajszín elérésében. Várunk szeretettel Budapest belvárosában, a Beauty Experts szalonban!