Jöhet egy kis frissítő hajvágás? Ó, most nem szeretnék vágatni a végéből. Növeszteni szeretném a hajam… És hasonló mondatok sokszor csendülnek fel a fodrászatokban. Mi is sokszor halljuk vendégeinktől, hogy nem igazán szeretnének hajhosszukból vágatni, pedig bizonyos időközönként igenis szükség lenne rá. De mégis miért, és milyen gyakran érdemes vágatni a hajból? Mindez kiderül cikkünkből.

Miért van szükség hajvágásra?

A rendszeres vágás elengedhetetlen a haj általános egészségéhez. De ez nem azt jelenti, hogy akkor 5-10 centit vágunk a hajvégekből. Ettől ne tarts, elég csak pár centit vágni, hogy hajad szép és egészséges maradjon.

Talán hallottad már azt a mítoszt is, hogy ha többet vágatsz a hajadból, akkor gyorsabban megnő? Azért ez nem egészen így van, de tény, hogy hajad egészségesebbé válik egy frissítő vágás után.

A hajvégek levágása megakadályozza a töredezést, és segít abban is, hogy a haj kevesebb formázással is szépnek, frissnek tűnjön. Ha viszont nem vágatsz a sérült hajból, akkor az még jobban töredezni fog, mígnem arra eszmélsz, hogy egyáltalán nem nő, vagy a hajhossz felét le kell vágni, mert annyira károsodott.

Úgyhogy jó, ha megjegyzed: A töredezett hajvégekhez való ragaszkodással hosszú távon többet ártasz a hajadnak, mint azt elsőre gondolnád.

Honnan tudom, hogy eljött az ideje a hajvágásnak?

Amikor hajvégeid már olyan szárazak és töredezettek, hogy azt még a hajolaj sem rejti el.
Amikor hajad úgy összecsomósodik, összegubancolódik, hogy alig lehet kifésülni. Ha ez gyakran megesik veled, irány a fodrász!
Ha már annyira kezelhetetlen, hogy akárhogy is próbálod formázni, sehogy sem lesz jó. Semmilyen hajformázó nem segít rajta.
Intő jel, ha a hajtövek nagyon zsírosak, valamint a hajvégek pedig vékonyabbak a tövektől.
Ha hajad tompának, rugalmatlannak, élettelennek tűnik… Lelapult, és semmi tartása sincs.

Itt az idő, hogy bejelentkezz egy hajvágásra, de nincs fodrászod?

Válaszd a Beauty Experts Fodrászatot, ahol nem csak hajvágással, hanem számos fodrászati szolgáltatással is várunk: balayage festés, alkalmi frizurák, fonások és még sok más. Bejelentkeznél?

egészséges haj hajvágás beauty experts fodrászat

Hajvágás, de milyen gyakran?

Bár sok fodrász általánosságban 6-8 hetente javasolja a hajvágást (férfiak esetében 2-4 hét), azonban a hajszerkezet, a hajformázási szokások, a hajhossz, a hajfestés és a hajforma mind szerepet játszanak abban, hogy milyen gyakran érdemes ellátogatni a fodrászhoz egy frissítő hajvágás végett. Lássunk néhány általános tippet:

Rövid haj:

Ha nem csak ideiglenesen vágattad rövidre a hajad, akkor a legnagyobb ellenséged az idő lesz. A rövid frizura ugyanis gyorsan elveszti formáját, és a hajnövekedés is sokkal feltűnőbb, mint a hosszú hajnál. Így ha nem szeretnél változást, akkor érdemes 3-7 hetente bejelentkezni a fodrászhoz egy frizuraigazításra.

Hosszabb haj: 

Nagyjából 6-10 hetente javasolt a hajvágás hosszabb haj esetén, hogy megőrizd hajad egészségét, és megelőzd a töredezést. Érdemes nagy hangsúlyt kell fektetni a haj folyamatos hidratálására, ezzel ugyanis csökkentheted a hajsérülést. Ráadásul még a következő hajvágás időpontját is kitolhatod, akár 8-12 hétig.

Göndör vagy hullámos haj:

Göndör haj esetén 8-12 hetente érdemes beiktatni egy hajvágást, ha a haj nincs festve, és nem töredezett. És ez utóbbi nagyon fontos! Ahhoz, hogy ne kelljen állandóan a fodrászhoz szaladgálni a hajvágás miatt, fontos, hogy ügyelj hajad hidratálására, hiszen a göndör haj gyakran válik szárazzá, ha nincs megfelelően ápolva.

Bob frizura:

Bob frizuránál elegendő 6 hetente vágatni, mivel viszonylag egyenletesen nő, még akkor is, ha hosszabb lesz. Ha mégsem szeretnéd ezt az időt kivárni, és az előző hajhossz pont tökéletes volt, akkor 1-2 héttel hamarabb érdemes felkeresni a fodrászodat. Másfajta bob (pl. aszimmetrikus) esetében még gyakrabban is járhatsz fodrászhoz, hogy a formája megmaradjon.

Hajnövesztésnél:

Attól, hogy növeszted hajad, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell vágni belőle. Mindenképp érdemes hajnövesztés esetén is rendszeresen vágatni a hajvégekből legalább egy picit. Nyugodtan kérd meg fodrászod, hogy csak egy kicsit vágjon, így a hajnövekedés mindig több lesz, mint amit levágott.

Károsodott, sérült haj: 

A rossz hír, hogy ilyenkor szükség van a haj felfrissítésére, amit hajvágással lehet első körben elérni. Sérült hajnál körülbelül 6-8 hetente javasoljuk a vágást. De rögtön ne várj csodát, nem tűnik el egyre a károsodás, viszont az újonnan növekvő hajszálak már sokkal egészségesebbek lesznek.

Festett haj:

Eddig hajtípusokról és hajstílusokról esett szó, de nem mehetünk el amellett, hogy festeted-e hajad. Rendszeres hajfestésnél akár hamarabb is szükség lehet a vágásra, hiszen jobban károsodhatnak a hajvégek a sok festés miatt. Általában azért legalább kéthavonta érdemes vágatni a hajvégekből, akár a festéssel egybekötve.

Frufru:

A frufru igen kényes, mivel hamar meglátszódik a hajnövekedés. Frufrus haj esetén szükség van legalább 2 hetente vágatni, kivéve, ha dús vagy göndör hajjal rendelkezel. Ekkor 3 hetente is elég ellátogatni a fodrászhoz.

egészséges haj hajvágás beauty experts fodrászat

Nem úgy áll hajad, ahogy szeretnéd? Össze-vissza áll, töredezett, semmi tartása… A hajnak talán csak szüksége van frissítésre, aminek első lépése a hajvágás. Te is tartasz ettől, mert növeszteni szeretnéd hajadat? Ne tedd, mert így csak hátráltatod a hajnövekedést. Ha szeretnél egészséges, szép hajat, akkor fogadd meg tanácsunkat, és rendszeres időközönként vágass legalább egy picit hajadból. Várunk szeretettel Budapesten, a Beauty Experts Fodrászatban!